Themadag; Hoogbegaafdheid

 
 


FAMILIEOPSTELLINGEN met thema HOOGBEGAAFDHEID

Beste hoogbegaafde of ouder van een hoogbegaafd kind,


Pienter en Weer Op Weg opstellingen organiseren regelmatig een opstellingendag met als thema hoogbegaafdheid. Deze dagen zijn bedoeld voor volwassenen, die een vraag hebben op dit gebied. Dat geldt zowel voor ouders met een vraag over hun hoogbegaafde kind als voor hoogbegaafde volwassenen met een vraag over zichzelf.


Het opvoeden van een hoogbegaafd kind is geen sinecure. Deze kinderen zijn als baby vaak al veel alerter en slapen minder, dikwijls zijn ze als peuter extra gevoelig voor krokodillen onder het bed of ze snappen dingen die emotioneel nog te ingewikkeld zijn. Hun grote rechtvaardigheidsgevoel brengt hen op school vaak in de problemen en uitdagend onderwijs is in Nederland voor maar weinig hoogbegaafden weggelegd. Ouders staan voor de opgaaf hun kind te begeleiden tot een sociale en aangepaste volwassene, maar willen niet dat hun kind zijn of haar eigenheid verliest..... Verveling is vaak een groot probleem. En als je dan de basisschool gehad hebt, loopt je hoogbegaafde kind vast in het voortgezet onderwijs.


Vrijwel altijd is één of zijn beide ouders zelf hoogbegaafd en herkennen de ouders zichzelf in hun kind. Dit is vaak heel emotioneel. Volwassen hoogbegaafden hebben vaak een lange weg van zoeken naar de eigen indentiteit achter de rug. Ook zij zijn dikwijls aangelopen tegen alle vooroordelen die er zijn over hoogbegaafdheid. Menig hoogbegaafde heeft geen diploma en vecht heel lang voor hij of zij op de werkplek gezien wordt voor de getalenteerde werknemer die hij of zij is. Hoogbegaafden hebben veel vaker dan gemiddelde mensen een zelfstandig beroep.....


Omdat hoogbegaafdheid erfelijk is, komen er in de families van een hoogbegaafde meestal nog veel meer hoogbegaafde mensen voor. De meeste van die hoogbegaafden zijn nooit herkend. Veel hoogbegaafden zien zichzelf ook absoluut niet als hoogbegaafd, ze weten veel te goed wat voor problemen ze allemaal hebben (gehad) en de kritiek was nooit mals. Zij hoogbegaafd? Dom, zul je bedoelen! Of autistisch, of.....


Vanzelfsprekend heeft hoe de familie reageert ook grote invloed op hoe het met een hoogbegaafde gaat. Alleen zijn er in alle families vaak heel vaste patronen, die moeilijk te doorbreken zijn. Ze gaan van generatie op generatie en problemen die misschien wel 100 jaar of nog langer geleden geleden speelden, worden steeds weer doorgegeven aan kinderen en kleinkinderen. Dit gebeurt voor een groot deel onbewust, want kinderen voelen vaak haarscherp aan wat gevoelig ligt, ook al weten ze niet precies wat er aan de hand is. De kennis wordt niet altijd doorgegeven, maar de emotionele reacties wel....

 

In een familieopstelling kun je deze patronen en emotionele reacties zichtbaar maken.

Als je een vraag hebt over zaken waar je maar geen grip op lijkt te krijgen, kun je in een opstelling de mensen die erbij betrokken lijken, laten “spelen” door representanten. Het bijzondere is, dat deze representanten als het ware in de energie van jouw familie terecht komen en daardoor informatie kunnen geven. Vrijwel altijd zul je familiepatronen herkennen en veel meer duidelijkheid krijgen over wat er in je familie speelt. Soms begrijp je ineens zelfs zaken, die altijd geheim gehouden zijn.... Ook de respresentanten en de toeschouwers leren veel van deze opstellingen. Veel van wat zich in een families afspeelt, komt op de een of andere manier immers in alle families voor.


Marjolijn (WOWopstellingen) heeft een coachingspraktijk en veel ervaring met onder andere familieopstellingen volgens de methode Hellinger en traumaopstellingen volgens de methode Franz Ruppert. Op haar site www.wowopstellingen.nl vind je alle informatie.


Het programma:

Datum: kijk op http://www.wowopstellingen.nl/Agenda.html
Locatie: Amersfoort-Noord, goed bereikbaar met auto (gratis parkeren). Kom je met het OV? Kies dan voor BUS 03, daarna nog ongeveer vijftien minuten lopen.

Inloop met koffie en thee: 9:00 - 9:30 uur

Korte kennismaking, beginoefening en maximaal drie opstellingen tot 13:00 uur

Eventuele lunch zelf meenemen, voor koffie en thee wordt gezorgd.


Prijs:

Inbrengen van een vraag € 90,--
Representant zijn, meevoelen en meebeleven € 40,--

Aanmelden:
Bij Marjolijn Peters, info@wowopstellingen.nl


Wil je graag meer informatie ontvangen? Neem dan gerust contact op:

Truus: 033 - 30 10 956 / 06 -143 146 08 info@pienter.eu

Marjolijn: 06 -16 946 704 info@wowopstellingen.nl


Groepsgrootte/ werkwijze:

Er wordt gewerkt met familieopstellingen/ het Systemisch Werk van Bert Hellinger en met verlangenopstellingen van Prof. Dr. Franz Ruppert. De groep bestaat uit maximaal 10 personen. De plaatsen en vragen worden toebedeeld op volgorde van aanmelding. Als er erg veel belangstelling is, wordt er een extra dag georganiseerd.

Wij kijken er naar uit om je te zien, het wordt vast weer een prachtige dag!


Een hartelijke groet,

Truus du Maine en Marjolijn Peters.

 
Themadag; Hoogbegaafdheid